Νοσηρή Παχυσαρκία και μη Κάλυψη των Γαστρικών Εξετάσεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Θέμα: Νοσηρή παχυσαρκία και μη κάλυψη των γαστρικών εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα - περίπου 700.000 άτομα - οι οποίοι παρουσιάζουν τεκμηριωμένα, βάσει στοιχείων νοσηλείας τους, χρόνια προβλήματα με σακχαρώδη διαβήτη, έμφραγμα, νεφρική ανεπάρκεια κλπ ενώ συγχρόνως είναι παχύσαρκοι. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από την επιστήμη ως νοσηρή.
Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπων με το φαινόμενο της νοσηρής παχυσαρκίας, οι οποίοι εκδηλώνουν διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς να εμπίπτουν στα χρόνια, που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τις παραπάνω κατηγορίες και η οποία οδηγεί σε μόνιμη λύση των προβλημάτων που απορρέουν από τη νοσηρή παχυσαρκία είναι οι γαστρικές επεμβάσεις. Εδώ λοιπόν παρατηρούμε το εξής πρόβλημα :
α. Οι δημόσιοι φορείς υγείας και τα ταμεία, αναγνωρίζουν το πρόβλημα έπειτα από σχετική γνωμάτευση γιατρών και καλύπτουν την επέμβαση, η οποία όμως γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ( 1,5 έως 2 χρόνια) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά έως ανεπανόρθωτα η υγεία τους
β. Διάφορες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα λύση στους ασφαλισμένους τους, επικαλούνται λόγους «πολιτικής της εταιρίας» και δεν καλύπτουν τέτοιου είδους επεμβάσεις, αφού θεωρούν ότι γίνονται για λόγους «αισθητικής βελτίωσης» ακόμη και αν πρόκειται για νοσηρή παχυσαρκία, οι οποίοι εξαιρούνται από τα συμβόλαιά τους και όχι για ιατρικούς λόγους. Σημειωτέον, ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις έχουμε ασθενείς με διαβήτη, εμφράγματα κλπ και με φαινόμενο νοσηρής παχυσαρκίας, βεβαιωμένο από ιατρούς. Επιπλέον, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα περίπου 70-80.000 συμπολιτών μας, με βεβαιωμένο φαινόμενο νοσηρής παχυσαρκίας από νοσοκομεία, οι οποίοι πρέπει να διεκδικήσουν νομικά την αποζημίωση και την κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία, ενώ στα συμβόλαια δεν υπάρχει πουθενά η εξαίρεση της περίπτωσης αυτής.
Το ζητούμενο για όλους τους παραπάνω, είναι η υποστήριξη και ει δυνατόν η λύση, η οποία θα επέτρεπε σε περίπτωση που τα παραπάνω αποδεικνύονται μέσω ιατρικών εξετάσεων και του βιβλιαρίου υγείας του ταμείου τους, να δικαιούνται την αποζημίωση από την ασφαλιστική τους εταιρία, η οποία για διαφόρους λόγους αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να καταβάλλει τα νοσήλεια, κάνοντας καταχρηστική χρήση των όρων του συμβολαίου της, στο οποίο δεν αναφέρεται πουθενά ως εξαίρεση η νοσηρή παχυσαρκία.
Ερωτάσθε,
Τι προτίθεστε να πράξετε για την επίλυση του συγκεκριμένου σοβαρού ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας;
Αθήνα 21.02.2012
Ο ερωτών
Αθανάσιος Κ. Πλεύρης
Βουλευτής Α’ Αθηνών
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
-



Πρόσφατα σχόλια
πριν από 15 εβδομάδες 2 ημέρες
πριν από 17 εβδομάδες 2 ημέρες
πριν από 18 εβδομάδες 5 ημέρες
πριν από 22 εβδομάδες 4 ημέρες
πριν από 35 εβδομάδες 2 ημέρες
πριν από 40 εβδομάδες 5 ημέρες
πριν από 1 έτος 14 ώρες
πριν από 1 έτος 7 εβδομάδες
πριν από 1 έτος 9 εβδομάδες
πριν από 1 έτος 10 εβδομάδες